Nacionalni park Brij
 

Nacionalni parkovi Hrvatske

Hrvatski nacionalni parkovi nepresušno su vrelo iznenađenja. Ima ih ukupno osam a svaki je prepun iznimno lijepih i vrijednih područja

Iako Hrvatska slovi kao mala zemlja njena iznenađenja su nepresušna. Ima tri velike regije od kojih je svaka drugačija. Gotovo svaka regija ukrašena je nacionalnim parkom ili parkom prirode a ukupno, Hrvatska broji osam nacionalnih parkova.

 

Krećući od zapadne obale Istre nailazimo na Brijune. Sastoje se od tri veća otoka: Veli Brijuni, Mali Brijuni i Vanga. Poznati su po blagoj klimi i gustoj vegetaciji, a pet tisućljeća ljudskog djelovanja ostavilo je tragove koji su vidljivi, i koji su od ovog otoka napravili kulturno-povijesnu legendu.

 

Na našem putovanju, uz obalu, sljedeći su Kornati. Protežu se točno sredinom Jadrana, kaže legenda tako ih je sam Bog rasporedio.Ovo maštovito djelo prirode poznato je po svojoj razvedenosti obale pa su jedriličari i ljudi slobodnog duha stalni posjetioci.

 

U more blizu Šibenika utječe rijeka Krka koja izvire u zapadnom podnožju planine Dinare. Ujedno je i nacionalni park nazvan po rijeci Krki  koja je  formirala strm i dubok kanjon. Najljepši slap Krke, Skradinski Buk, posjetite na donjem dijelu tijeka.

 

Jedreći dalje prema jugu, kao šećer na kraju čeka nas nacionalni park Mljet. Otok je nazivan i začaranim a pretežna šumska vegetacija kao da to želi potvrditi. Budući da je smješten u arhipelagu Južne Dalmacije, kao i druge otoke, najbolje ga možemo doživjeti s mora ploveći uz obalu prekrivenom visokom crnogoricom.

 

Nacionalni park Risnjak nalazi se na kontinentalnom dijelu Sjevernog Jadrana, u zapadnom dijelu Gorskog Kotara. Taj planinski masiv pokazuje karakteristična krška obilježja te je prošaran potočićima sa pregršt provalija i spilja. Skriveno je utočište raznim životinjama a najpoznatija je ris, vrlo rijedak u svijetu.

 

Najduži planinski lanac  u Hrvatskoj je Velebit. Odikuje se stjenovitim vrhovima, krškim depresijama i dolinama. Sjeverni Velebit proglašen je nacionalnim parkom zbog svoje specifične šumske vegetacije, a najvrijednija područja su botanički vrt i rezervat.

 

Jugoistočni dio Velebita odlikuje se fenomenima nacionalnog parka Paklenice. Dostojna uvertira kanjona Male i Velike Pakenice ostavit će posjetitelje bez daha. Bogat životinjski svjet, flora i fauna i čak četrdeset endema ovo područje čine jedinstvenim. Kontrast planine i mora daje posebnu čar ovoj divljini koja je ujedno i najpoznatiji penjački centar. 

 

Plitvička jezera su smještena na dodiru Korduna i Like, na samom izvoru krške rijeke Korane. Kraj je idiličan, utopljen u žubor slapova i smirenost šesnaest jezera. Ovaj jezerski raj, zbog geografskog položaja, na nekim kartama se još naziva i Vražji vrt.